Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

HOGYAN LEHET FELDOLGOZNI A DEPRESSZIÓT A MUNKAHELYEN 1. rész

Érezted már úgy, hogy apatikus, levert vagy, és semmi sem érdekel? A világod egy olyan fekete-fehér filmmé változott, amelyben minden egyhangú és unalmas? Semmit nem tudsz megérteni, nem bírsz megkönnyebbülni, és csak az értelem kényszerít arra, hogy munkába járj, az emberekkel érzelmek nélkül kommunikálj, és úgy érzed mindegy, mit csinálsz és mi fog történni? Ez esetben a mai kor járványa kopogtat nálad – a depresszió.

 

Lelki egészségünket különböző tényezők befolyásolják, a családon, vagy a munkahelyen belüli nehéz viszonyok, szociális bizonytalanság, a múlt feldolgozatlan problémái, munkahelyi túlterheltség, vagy stressz. Arról, hogy milyen tünetei vannak a stressznek, és hogy hogyan lehet azt a munkahelyen elkerülni, már a múlt cikkben írtam, azt elolvashatod az alábbi cikkre való kattintás után: „HOGYAN LEHET A MUNKAHELYI STRESSZT FELDOLGOZNI„.

A depresszió olyan betegség, mint minden más, és minden embert érinthet bármilyen korban, és bármilyen élethelyzetben. A legtöbbször csak ideiglenes hangulatromlásról van szó, amely idővel javul, míg végül minden visszatér a rendes kerékvágásba. De van, amikor a depresszió, jelentős szerepet foglal el az életünkben. Gyakran olyan látható ok nélkül fakad ki, amelyet nehéz meghatározni, az embert hosszú hetekre, vagy hónapokra lebéníthatja, sőt megfosztja a munkavégzés képességétől, a háztartás vezetésének, vagy a barátokkal való kapcsolattartásnak a képességétől. A depresszió fokozatosan is kialakulhat úgy, hogy nem is tudatosul bennünk, hogy mennyire befolyásol bennünket, és milyen módon szól bele az életünkbe. És mivelhogy titeket, mint gondozókat, több stressz érint, hajlamosabbak lehettek a depresszióra.

 

MI OKOZZA A DEPRESSZIÓT

 

Sok tényező létezik, ami növelheti a depresszió létrejöttének kockázatát. Ezek közül ezek a leggyakoribbak:

 • A munkahely, társadalmi helyzet, erkölcsi támogatás, egy közeli és szeretett személy elvesztése
 • Örökletesség – genetika
 • Testi betegség
 • Hosszan tartó stressz, időhiány, helyzetkezelésre való képesség hiánya
 • Bizonyos gyógyszerek, vagy ún. dizájner drogok fogyasztása
 • Depresszív gondolkodás – az események remény nélküli és borúlátó felfogása

 

A depressziós emberek negatív gondolatai az alábbiak szerint oszthatók fel:

 1. Önmagunkkal kapcsolatos negatív gondolatok – az ember önmagát győzködi arról, hogy semmit sem csinál jól, hogy semmire nem képes, és értéktelen.
 2. Az élet eseményeinek negatív felfogása – az ember úgy érzi, hogy mindaz, ami vele történik, az rossz, semmi nem sikerül neki, és nem tud megbirkózni az adott helyzetekkel.
 3. A jövőre vonatkozó kilátások reménytelen szemlélete – az ember veszve látja a jövőjét azzal, hogy úgy gondolja, képességeinek hiánya miatt nem tud javítani a helyzetén.

 

 

OKOK ÉS VÁLASZOK KERESÉSE

 

A depresszió nyilvánvaló ok nélkül is kialakulhat, és a legtöbb emberben az váltja ki a stresszt, hogy ennek oka nem ismerhető fel. Az ember egy kíváncsi lény, nem tudja felfogni, miért is történt ez vele, ezért különböző kérdésekre keres logikus válaszokat:

 • „MIÉRT PONT ÉN?” – a depresszió keletkezésének leggyakrabban előforduló okairól már írtam, de itt akár többféle tényező együttes hatásáról is szó lehet. Ezekből végtelenül sok lehet, például az évszakok hatása, a fényes nappalok hossza, a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák, hormonális kilengések, stb. Mindenkinél más lehet az elindító ok, ezért ezt nem szabad általánosítani.
 • „KI A HIBÁS?” – a depresszióért senki nem „hibáztatható“. Vannak olyan emberek, akik pszichésen erősebbek és nem esnek depresszióba nagy szenvedés után sem, ilyeneknél nehéz egyáltalán olyan problémát találni, ami ezt elindítja, és mégis megtörtént.
 • „EZ MÁR NEM IS ÉN VAGYOK TELJESEN” – a depresszió a kezelés után teljesen eltűnhet, néhány tünet mérsékelten megmaradhat, de olyan újak is megjelenhetnek, amilyenek eddig nem fordultak elő, például megszűnik az érzékenység, az örömre való képesség elvesztése, önbizalom csökkenése. De nem kell megijedni, ez rendben van. Minden embernek megvan a saját életritmusa, saját „beállításai”, és amíg visszakerül a rendes kerékvágásba, az eltarthat néhány hétig, vagy hónapig is. Ha ez túl sokáig tart, fel kellene keresned a pszichiátert, hogy segítsen beállítani egy megfelelő gyógykezelést, és megmagyarázza, hogy mit lehet ezzel tenni.

 

 

TÜNETEK

 

Nyilván már te is gondoltad magadban, hogy „ma depis vagyok.” Szerencsére nem minden szomorúság, rosszkedv, lehangoltság, vagy idegesség jelent egyúttal depressziót is. Teljesen természetes, hogy bizonyos élethelyzetek rendesen megrázhatnak bennünket, de többnyire az ilyen élményeket fel tudjuk dolgozni, és rendbe tudjuk tenni anélkül, hogy klinikai depresszió állapotába esnénk.

 

De mik a hosszan tartó depresszió tünetei?

 • reménytelenség, kétségbeesés, szorongás, ingerlékenység, tehetetlenség, sírás, félelem, bűntudat és feleslegesség-tudat
 • a környező világ, család, munka iránti érdeklődés elvesztése
 • olyan tevékenységek iránti érdeklődés erős csökkenése, amelyek a múltban nem okoztak számodra problémát
 • kedvtelések, hobbik, kellemes élmények, fizikai élvezetek okozta öröm elvesztése
 • kimerültség, beteges fáradtság, energiahiány
 • koncentráció-zavar, döntéshozatalra való képesség hiánya
 • a saját külső iránti érdeklődés hiánya
 • álmatlanság, vagy túlzott aluszékonyság
 • étvágy csökkenése, vagy növekedése
 • feltűnő testtömeg csökkenés vagy növekvés
 • hát-, izom-, ízület-, fejfájás, mellkasi fájdalom, szívverés, emésztési zavarok, szédülés
 • visszatérő halállal, és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok

 

Természetesen nem kell, hogy minden tünet megjelenjen. A depresszió a tünetek mennyisége és súlyossága alapján az alábbiak szerint osztható fel:

 • könnyű – az említett tünetből 2 vagy 3 megjelenése. Az ember továbbra is képes ellátni a mindennapi tevékenységek többségét, elegendő a járóbetegként való ellátás, antidepresszánsok szedése nem szükséges.
 • nehéz – az említett tünetből 4 vagy több megjelenése Az embernek a mindennapos tevékenységek végzésével is gondjai vannak, antidepresszánsok szedése szükséges.
 • nagyon súlyos (mély) – sok látható lelki és fizikai tünet megjelenése. Ilyenkor már előfordulhat hallucináció, öngyilkossági gondolatok, a lelki és fizikai aktivitás teljes elvesztése, dehidratáltság, éhezés. Elkerülhetetlen az antidepresszánsok alkalmazása, kórházi kezelés is szükséges.

 

 

Ha úgy gondolnád, hogy ez minden, ez nem így van. A második részben olyan tanácsokkal fogok foglalkozni, hogy hogyan küzdjünk a depresszió ellen, olyan dolgokkal, amelyek a depresszió esetén segíthetnek, részletezem majd a hagyományos és az alternatív kezelési módot is, és rátok, ápolókra vonatkozó támogatással is foglalkozom majd.
Hamarosan következik a cikk folytatása.