Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

KÖRKÉRDÉS: GONDOZÓK KARÁCSONYA

Egy ember számára lélektanilag nehéz a karácsonyi ünnepeket külföldön tölteni idegen emberekkel. Pont a gondozók azok, akiknek ezt a terhet néha el kell viselniük. Mivel a karácsony hihetetlenül gyorsan közeledik, érdeklődtem, hogy milyen módon tartják meg a gondozók a karácsonyt külföldön, tehát hogy milyen is a gondozók karácsonya. Nézzük meg most együtt a ti történeteiteket és tapasztalataitokat.

 

A karácsony az öröm és békesség pillanatait jelenti, a legközelebbi hozzátartozókkal töltött varázslatos idő. Sokak számára az év legszebb ünnepe, mert akkor összejön az egész család, mindazok, akik talán hosszú ideje nem is láthatták egymást. Ezek azok a pillanatok, amelyekre a lehető leghosszabb ideig szeretnénk emlékezni, és az ünnepekről szép emléket őrizni. A gondozóknak néha nincs olyan szerencséjük, és a karácsonyi ünnepeket kénytelenek a gondozott ügyfél mellett, külföldön, egyedül megünnepelni, a családtól távol a saját szokásaik nélkül.

 

Nézzük meg most együtt, milyenek voltak a külföldi karácsonyi tapasztalataitok.

 

Miriam: Karácsonykor 2 alkalommal voltam az ügyfél mellett. Az első családnál egy fekvőbeteg nőnél voltam, aki nem tudta, hogy köznap van-e, avagy ünnepnap. Megszoktam, hogy rendszeres időközönként étkezem, ezért nem kísérleteztem, és azt hittem, hogy ez igen szomorú karácsony lesz. Állandóan az órámat néztem, mert nálunk 17 órakor szokás vacsorázni. Ahogy közelgett az az óra, igen erős vágyat éreztem, hogy a saját családommal legyek! Meggyújtottam a gyertyát, mézet tettem az asztalra, hogy legalább annyit egyek, mert a gyomrom teljesen össze volt szorulva. És akkor meghallottam valamit… aztán újra. Úgy tűnt, mintha a hang az utcáról jött volna. Kinéztem az ablakon, és örömömben majdnem kiugrottam a bőrömből! Az ablak alatt ott állt a férjem, és a legjobb barátnőm a férjével és a lányukkal! Azt sem tudom hogyan rohantam le a lépcsőn, hogy ajtót nyissak. Csodálatos volt az karácsony! Teljes felszereléssel jöttek: hoztak halat, salátát, stb. De a lényeg, hogy olyan emberekkel lehettem, akiket szeretek, és akik után vágyódott a szívem. Életem egyik legszebb karácsonya! És aztán, van aki azt mondja, hogy nincsenek csodák.  A második karácsonyom ennél szomorúbb volt, és el kellett vállalnom egy karácsonyi helyettesítést. Az ügyfél haldoklott, és a lányok, akik az urat gondozták, otthon szerettek volna lenni Karácsonykor, kicsit sajnálták is őt, de nem akartak ott lenni, amikor meghal. Tehát az a karácsony más volt, igen nehéz. Nehéz volt az ügyfélnek, a családnak, és nekem is. Jó emberek voltak, és én ott voltam vele és családjával az utolsó óráiban. Viszont ezzel én is sokat kaptam, az álmokból visszatértem a földre, és megtanultam, mi az ami az életben a legfontosabb – minden egyes pillanat, minden egyes érintés, vagy kedves szó. És természetesen a közeli emberekkel töltött értékes pillanatok. Sok erőt és hitet kívánok azoknak a kolléganőknek, akik távol lesznek családjaiktól, és azt hogy meglássák, hogy annak is van értelme. Ez már küldetés, nem is munka. Szépséges Karácsonyt!

 

Dana: Az asztalon ott volt a régi koszorú. A gyertya 10 percre lett meggyújtva. A lányuk két-két szendvicset hozott. Két pohár pezsgőt. Ajándékként 9 csokoládés cukorkát kaptam. Egy órával később elküldtek a szobámba.

 

Iveta: A karácsonyt én eddig csak egy olyan családnál töltöttem, ahol több mint 5 évig dolgoztam. Egyetlen egy évben sem kellett karácsonykor főznöm, nem engedték meg nekem, mindig kiküldtek a konyhából ilyen szavakkal: „Ma nem fogsz csinálni semmit, egész évben főzöl, ezért most pihenj!”  Az ügyfelem ex férje az új feleségével mindig hoztak mindent, hogy az asztalon legyen minden ami kell, egész nap ettünk. Idén megint dolgozni fogok, de most egy új családnál vagyok, én fogok főzni, és örömmel várom, mert kellemes családnál vagyok, ahol mindent megesznek, és minden ízlik nekik, amit én főzök.

 

Mery: Tavalyelőtt a néni családjával a szokottnál korábban vacsoráztunk, de kiderült, hogy hihetetlenül zsugoriak és nemcsak velem szemben, hanem a nénivel, tehát saját anyjukkal szemben is. A nénivel aztán külön ünnepeltük meg a szentestét. Tavaly is munkában voltam, meghívtak bennünket az ügyfelem családjához, így aztán lehetőségem volt megízlelni a külföldi ételkülönlegességeket, és megfigyelni szokásaikat. Idén olyan családnál fogom a Karácsonyt tölteni, amelynél már hosszabb ideje dolgozom, de nem tudom, hogy ők majd hogyan fogják megszervezni a karácsonyi ünnepeket. Azt, hogy karácsonykor a családomtól távol vagyok már harmadik éve, már lazán veszem, hiszen Jézusnak a szívünkben minden nap meg kell születnie, nem csak karácsonykor.

 

Renáta: Azt mondták, hogy a nénike menye a szentestére nem fog főzni, így aztán spagettit vacsoráztunk!  

 

Lenka: A barátommal együtt járunk gondozói munkát végezni, és a legelső karácsony két éve nem volt semmiben sem különleges, mivel a házaspár, akit gondoztunk, egészségileg nem volt jó állapotban. A néni depresszióban, a bácsi pedig súlyos demenciában szenvedett. Így tehát ettünk, karácsonyi énekeket hallgattunk és TV-t néztünk. A barátom elkészítette a hagyományos krumpli salátát és halfilét. A fiaik látogatására csak karácsony böjtje után került sor. A tavalyi karácsony már családiasabb volt, de inkább egy szép adventi időszakot éltünk meg, amikor a család elvitt bennünket a vásárba, és meghívott bennünket húsos finomságokat és forralt borokat kóstolni. A szentestét a barátommal kettesben szerveztük meg a szobánkban, a család pedig egy emelettel feljebb közösen fondüt vacsorázott. Abban az időben az egymás „kiismerésének” fázisában voltunk, zavarban voltunk mindkét részről, nem tudtuk, minek és hogyan kellene lennie. Sajnos ez volt a nagymamájuk, a mi betegünk utolsó karácsonya. Feltételezem, hogy szívesen is vették, hogy azt a szeretett nagymamával családi körben ünnepelhették.

 

Dagmar: Meglepően szép volt! Mindez valóban az embereken múlik. Szlovákiában is vannak különböző emberek, ismerek olyanokat, akik ezt kereskedelmi szinten, felületesen kezelik.  És olyanokat is, akik a karácsonyt biblikus értelemben fogják fel. Én külföldön ez utóbbit tapasztaltam. Távol voltam ugyan a családomtól, de az ügyfél családja valóban igyekezett megteremteni a varázslatos karácsonyi hangulatot. Szenteste a Szentírást olvastuk, és közben szólt a Csendes éj.

 

Lenka (Dagmarra reagálva): És pont nálunk volt ez a második eset. Ott, ahol ilyen módon tartották meg a karácsonyt, amikor az unoka hozott egy tepsiben sült kacsát, senki nem akart enni belőle, annyira keresztények voltak. A tavalyi családnál nem voltak túl vallásosak, annak ellenére érződött a családi összetartás, igen kellemes légkör. Úgy gondolom, hogy a németek a karácsonyt még mindig nem kereskedelmi stílusban ünneplik, és bízom benne, hogy az amerikai giccs nem fogja befolyásolni Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát és Németországot sem.

 

Zuzana: Én már több mint másfél éve Németországban vagyok, ugyanazon családnál. Minden itt töltött ünnepem gyönyörű, és engem már családtagnak tekintenek. Egy hihetetlenül jó családba kerültem, a néni pedig olyan amilyen, agresszív demenciában szenved, és ehhez hozzájárult egy következő „társ” is, az Alzheimer-kór. Még a születésnapomra is ünnepséget rendeztek. A külföldön töltött ünnepek leírhatatlanul szépek.

 

Milka: Én 9 alkalommal dolgoztam karácsonykor, mindig csodás volt az ünnep, mindent én főztem, és úgy, ahogy otthon is szoktam. Ostya mézzel, hagyományos gombás-füstöltkolbászos savanyú leves, halfilé salátával, kelt mákos kalács, diós bejgli, és ez mindenhol ízlett nekik. Többnyire ott volt velünk az ügyfél családja is, feldíszítettem mindig a karácsonyfát, ikebanát, karácsony előtt mézeskalácsot, kosárkákat, linzert, mézes szeletet sütöttem. Oh, micsoda lakoma! Mindig minden családtól kaptam ajándékot, vagy pénzes borítékot, nem kevés pénzzel. Mindenkinek szép, munkával töltött karácsonyt kívánok!

 

Magdaléna: Karácsonykor összesen három családnál voltam, Németországban, vagy Svájcban, és az ünnep mindig szép volt. Raklettet, vagy valami más szokásos húsos ételt szoktak készíteni. Nincs annyi étel náluk, mint ahogy otthon megszoktuk, de mindig egy normális vacsora szokott lenni desszerttel, aztán jön az ajándék osztás. Igyekeztek mindig velem is foglalkozni, hogy ne legyen ilyenkor honvágyam. Az idei karácsonyt is Németországban fogom tölteni.

 

Monika: A karácsonyt az idős nénivel és bácsival töltöttem egyedül. Ez olyan igazi hazai, szlovákiai karácsony volt, élő fát vásároltunk, kidíszítettük az egész házat, minden világított, az emelet, sőt még a terasz is, nagyszerű volt az egész, a vacsora után ajándékot bontottunk, csodálatos emberek voltak. A második karácsonyt a lányukkal együtt töltöttük, aki 400km-rel távolabb lakik, igen rendesek voltak, kivéve azt az ételt, amit a lányuk főzött. Vacsorára krumpli volt, töltött rostélyos, valami íztelen sötét színű szósz, aztán sok vegyes saláta végül aztán egy vett torta. A vacsora után ismét jöttek az ajándékok, körülbelül 2 órán keresztül ültünk az asztalnál, amíg mindenki ki nem bontotta ajándékát, aztán mindenkinek meg volt a saját dolga. Nekem érthetően a nénivel volt sok munkám és a sok mosogatni valóval. Körülbelül 20:00-kor szabadultam, ezért felhívtam a családomat, és elérzékenyültem.

 

A karácsony nem arról szól, hogy mit kapunk, hanem elsősorban arról, hogy mi ajándékozzunk meg másokat. Ebben az esetben a gondozók azok, akik ajándékoznak. Gondozásukat adják az ügyfeleiknek még akkor is, ha a legszívesebben a saját családjuknak adnák azt. Mindezt önzetlenül nyújtják, annak ellenére is, hogy szívesebben lennének a családjukkal. Mérgüket vagy szomorúságukat nem töltik ki az ügyfeleken, hanem pont ellenkezőleg… Szeretettel gondoskodnak róluk, hogy minden jó legyen számukra, akkor is, ha sok ügyfél fel sem tudja fogni mindezt. És mit kapnak ezért a gondozók? Minimum az elégtétel, illetve emberiesség érzetét, és azt az érzést, hogy legalább egy kicsit az ember őrangyalává válhat egy olyan embernek, akinek talán ez lesz az utolsó karácsonya.

 

Az egész L-work & EPS nevében kívánunk mindnyájatoknak – legyetek akár otthon, akár külföldön – áldott és szép, bőségben, baráti hangulatban és feledhetetlen élményekben gazdag karácsonyt.