Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

ÜGYNÖKSÉGET KERESEL? HOGYAN VÁLASZD KI A LEGMEGFELELŐBBET?

Félrevezető és gyakran csaló ajánlatok, becsapott munkavállalók, törvénytelen illetékek és embertelen életkörülmények. Csupa negatív tapasztalat. Ismerős, ugye? Tele van ilyennel és ehhez hasonlókkal az internet…
Mindenki valahol el kezdett keresni, próbálkozott, és eközben biztosan legalább egyszer megtévesztette valamelyik munkaközvetítői iroda. Hol volt a hiba? Azt gondolod, miért épp velem történt ez? Sovány vigasz, de ez mással is megesett. Rendszeresen megesik. Sokkal nehezebb ma megbízható ügynökséget találni, mint külföldi munkát.
Szeretnék neked segíteni, és a kérdéseidre válaszolni, hogy elkerülhesd a lehetséges problémákat, csapdákat, és felhívni a figyelmedet, mire ügyelj, mit kell tudnod még azelőtt, hogy elkezdenél gondozóként külföldön dolgozni.

 

A kezdet mindig nehéz, főleg pszichikai szempontból. Mindenki örül a legkisebb segítségnek is, különösen, ha új, ismeretlen országról és mentalitásról van szó. Vajon mennyi gondozó volt hajlandó segíteni a munkaválasztásban? Fogadni mernék, hogy nagyon kevesen vagy egyáltalán senki. Végeredményben nem is baj, így legalább senki sem lesz felelős azért, ha az eredetileg jónak tűnő tanács nem válik be. Ilyenkor nem marad más hátra, mint saját szakállunkra keresni a megfelelő munkát.

A mai ránk zúduló információáradat mellett könnyen keletkezhet zűrzavar. Melyik ügynökség lesz számomra a legmegfelelőbb? Melyik lesz anyagilag elfogadható? Melyiknél leszek elégedett a fizetéssel és a többi feltétellel? Melyik biztosít számomra jó ügyfelet, családot? Teljesen egyedül leszek ott? Melyik ügynökség lesz segítségemre minden körülmény között, és nem hagy cserben az első adandó alkalommal? Ismerős a helyzet? Megannyi kérdés bukkan fel, amire rögtön szeretnél választ kapni, különben elfog a pánik. Pedig olyan egyszerű a dolog!

Legfontosabb, hogy biztos legyél abban, hogy mit szeretnél és mik az elvárásaid. Fontos, hogy tudd: Te fizetsz, Te döntesz, Te választod ki az ügynökséget. Nem az ügynökség választ ki téged, hanem te az ügynökséget. Ez üzlet. Nem boldogulsz nélküle, és ez fordítva is igaz. Ez így helyes, ugye? Ám a ti oldalatokra, a gondozók oldalára kell, hogy álljak, mivel ha nem lennétek, nem alakulhatott volna ennyi ügynökség, szállítócég, és sok ember munka nélkül maradt volna. A munkaközvetítő irodák ezzel tisztában vannak, és ezért gondoskodni fognak rólad.

 

De hogyan találunk ilyen ügynökséget?
Nézzük meg közelebbről, mire kell ügyelni, mit kell észrevenni és mit kell csinálni.

 

 • Első lépésként a gondozó biztosan a különböző fórumokat keresi fel, melyek többsége olvashatatlan. Maguk a gondozók sok valótlanságot írnak. Ezek az olcsó, bizonyíték nélküli rágalmazások igazságtalanul ronthatják az adott ügynökség jó hírnevét, amiről az nem is tehet, mert maga a munkavállaló vagy az ügyfél a hibás. A közmondás is azt tartja: „Ahány ember, annyi szokás“. Az igazság az, hogy nem lehet minden álláskeresőnek megfelelni. Mindenkinek más az elsődleges, mindenkinek más felel meg. Ami az egyik gondozónak tetszik, nem kell, hogy tessék a másiknak is, és fordítva. Ezért nem kell mindjárt mindent elhinned, amit a fórumokon olvasol. Hasonlítsd össze az ügynökség megalakulásának időpontját a bejegyzés időpontjával. Lehet, hogy a hozzászólás már régi, így idejétmúlt. Az ügynökség azóta nagy változásokon mehetett át, és az esetleges hibákat már réges-rég kijavította. Természetesen léteznek más módszerek is, amikkel megbizonyosodhatunk arról, hogy megbízható ügynökséggel van dolgunk.

 

 • Minden társaságnak, mely külföldi munkaközvetítéssel foglalkozik, rendelkeznie kell a munkaügyi, szociális és családjogi hivatal érvényes engedélyével vagy a vállalkozói hivatal engedélyével. De még így sem lehetsz biztos, hogy megbízható ügynökség szerezte meg a szükséges engedélyt. Viszont ha nem rendelkezik vele, probléma adódhat, és jobb, ha rögtön másik után nézel.

 

 • Hogyan ismerhetjük fel a csaló ajánlatokat, hirdetéseket? Nagyon egyszerűen. Az adott ajánlat szembetűnően kecsegtető. Minimális elvárásaik vannak, ami a gyakorlatot, nyelvismeretet illeti. Minden túlságosan tökéletes és egyszerű. Az ilyen ajánlatokat általában magánszemély hirdeti olyan e-mail címmel, aminek semmi köze az ügynökség nevével, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs saját weboldala, vagy ha van, akkor cím nélküli. Erre figyelj!

 

 • A legjobb, ha személyesen felkeresed az ügynökséget. Persze ez nem minden esetben lehetséges, pl. a nagy távolság miatt. Akkor viszont figyelni kell az ügynökség kommunikációját. Milyen hatást gyakorolt rád, mit kér a gondozóktól, de azt is, mit ajánl, milyen illetékről van szó. Ha a kommunikációval és a szakszerű hozzáállással elégedett vagy, biztos lehetsz benne, hogy ez a megfelelő ügynökség számodra.

 

 • Ha már mindent megbeszéltetek, következik a munkaszerződés. A legfontosabb: ne fizess semmit a munkaszerződés aláírása előtt! Az ügynökségnek nincs joga különböző illetékeket követelni a regisztrációért, az okiratok fordításáért, stb. Csak az általad választott kiegészítő szolgáltatásokat számlázhatja ki.

 

A munkaszerződésnek tartalmaznia kell:

a munkaadó nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát (IČO) és a munkavállaló adatait

– a munka fajtáját, a munkavégzés helyét, a munkába lépés napját és a munkaviszony tartamát, munkaidőt, bér összegét, szabadságot

– a munkavállaló és a munkaadó jogait és kötelességeit

– a személyes rendelkezéseket

– a záró rendelkezéseket

 

 • A szerződést olvasd el még az aláírása előtt. Kérheted az adatok kiegészítését. Amennyiben valamilyen kétely merülne fel, inkább ne írd alá a szerződést. Úgyszintén ne felejtsd el megőrizni az összes dokumentumot és a kifizetésről szóló igazolásokat.

 

 • Aki kérdez, sokat megtud. Ne becsüld le ezt a pontot! Ha bármilyen kérdésed van a szállítással, elszállásolással, családdal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd kapni a munkaadód elérhetőségét, feltétlenül kérdezz rá. A jó ügynökség örömmel választ ad minden kérdésedre, és csak megerősíti őt abban, hogy komolyan érdekel a munka.

 

 

Sok ember nem támogatja és ismeri el a munkaközvetítő irodák munkáját. Az előnytelenségekre mindenki felfigyel, mint pl. a szolgáltatások díja, az alacsonyabb fizetés. De észrevesszük-e az előnyöket is? Az érem másik oldalát? Mint mindenhol, itt is érvényes a mondás: nem minden fekete vagy fehér.
Az ügynökségek sok területen eredményesek és segítők. Sok dolgot el tudnak intézni, amire mint gondozó, nem lennél képes. Olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, amikkel te nem, az ő szavuk nagyobb súllyal bír a családban, így jobb anyagi elismerést tudnak kijárni neked.

 

 

Milyen segítséget nyújt neked az L-WORK & EPS?

 

 • Az ingyenes regisztrálás és az ezt követő felvétel után már nincs több dolgod. Az L-WORK & EPS gondoskodik az adott iratokról, nyomtatványokról (ZB – a gondozó szakmai tapasztalata és AF – személyi adatok, biztosítás, stb.)
 • Ami a díjakat illeti, előre felhívja rá a figyelmedet (ha egyáltalán vannak, ez individuális), nem csak abban a pillanatban, amikor már fizetni kell, így előre tervezni tudod a kiadásaidat. Előállhat olyan helyzet, hogy anyagilag nem állsz úgy, hogy ki tudd fizetni a díjat. Nincs semmi veszve! Az L-WORK & EPS-szel pl. megegyezhetsz abban, hogy kifizeti helyetted az illetéket, amit azután az első fizetésedből levonnak. Mindig mindenre van lehetőség, csak kommunikálni kell.
 • Megfelelő családot talál, biztosítja az oda-vissza utazásodat. Ha nem lennél elégedett a családdal, vagy nem lenne megfelelő a környezet, az ügynökség másik családot keres. Az L-WORK & EPS MINDIG A RENDELKEZÉSEDRE ÁLL! Mindig fordulhatsz hozzájuk, mert elsősorban az a fontos számukra, hogy neked jó legyen, és főleg elégedett legyél. A kezdet nem könnyű, alkalmazkodni kell az új helyhez, mentalitáshoz, életmódhoz, szokásokhoz. De mindez az L-WORK & EPS-szel könnyű lesz.
 • Ha egész évben ennél az ügynökségnél dolgozol, nem kell az adóbevallással bajlódnod, mert automatikusan megcsinálják helyetted. Ez hatalmas segítség, és így több időd marad a családodra, barátaidra vagy kedvteléseidre. Amennyiben nem dolgozol egész évben az ügynökségnél, kérésre megcsinálják az adóbevallásodat, de minden szükséges dokumentumot le kell adnod, mint pl. a munkáltatói igazolást az előző munkaadódtól, stb. Kérvényezheted a családi pótlék vagy a munkaképtelenség elintézését is.

 

Végül, de nem utolsó sorban, hangsúlyozni kell, hogy az L-WORK & EPS nem egy szimpla ügynökség, ő a te munkaadód. Kötelessége és elsőrendű személyes érdeke, hogy a támaszod legyen minden körülmény közt, és főleg a BARÁTOD legyen.
Már nem kell szégyenkezned, félned az idegen országban. MÁR NEM VAGY EGYEDÜL.