Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

HOGYAN VISELKEDNJÜNK AZ IDŐSEBB ÜGYFELEKKEL AZ ETIKA ALAPJÁN?

Az időskorra, manapság főleg gazdasági és társadalmi teherként tekintenek és többnyire anyagi szempontból ítélik meg. De mi a helyzet az erkölcsi és a szellemi oldalával, amely sokkal fontosabb és egy idős személy számára értékesebb is? Hogyan viselkedjünk méltóságteljesen az ügyfeleinkkel szemben úgy, hogy magatartásunk erkölcsi szempontból és a saját benyomásunk alapján is helyes és megfelelő legyen? Mi segítünk ebben!

 

Az öregedés az életünk elkerülhetetlen része, viszont egyúttal minden ember életében az egyik legnehezebb időszak. Valakinek az „öregedés” szóról a bölcsesség jut az eszébe, amelyet egy idős személy a saját tudásából és a tapasztalataiból merített, másnak pedig épp egy adott személy meggyengült fizikai és mentális állapotával kapcsolatos nehézségei. Nagyon fontos megérteni, hogy az idősödő ember az élet minden területét teljesen más szempontból érzékeli, mint egy fiatal vagy egészséges egyén. Megérintik őt az emberek közötti rossz kapcsolatok, hajlamosabb a magányosságra és nagyon érzékenyen reagál az élet negatív oldalaira, a növekvő egészségügyi problémákkal pedig egyre zárkózottabbá és ingerlékenyebbé válik. Egy ilyen ügyfélnek térre van szüksége, térre a kérdésekhez és a válaszokhoz, valamint a félelmei, de a kívánságai kifejezéséhez is.

 

A gondozás és az etika – erkölcsfilozófia, nagyon szorosan összefüggnek egymással. Részedről, mint gondozótól az az elvárás, hogy több szakterületre kiterjedő megközelítést biztosíts. Ha kezdő gondozó vagy, még nem tudod, hogy mit kell ez alatt elképzelned, de aggódnod nem kell. Épp ezért vagyok itt, hogy segítsek megbirkózni az összes nehézséggel és megpróbáltatással, amely az ügyfél felé tanúsított megfelelő viselkedéssel áll kapcsolatban, azért hogy megszeressen téged. Ha már tapasztalt gondozó vagy és ezen a területen már otthon érzed magad, hiszem, hogy az ügyfeled számára te vagy a legjobb gondozó és ez a cikk csak megerősíti benned, hogy amit teszel, az helyes és fontos is.

 

Ebben a munkában elsősorban az élet utolsó szakaszához való pozitív hozzáállás szükséges. Mindenképp elengedhetetlen a méltóság és a mély tisztelet kinyilvánítása minden emberi lénnyel szemben, tekintet nélkül a korra, nemzetiségre, kinézetre, vagy nemre. Hiszen az alapvető szakmai hozzáállás része a tisztelet és az idős ügyfelek emberi megértése. Kizárólag ez tesz a legjobb gondozóvá és személlyé is egyben.

 

A legfontosabbak egyike a kommunikáció.
Szinte elengedhetetlen, hogy nyílt párbeszédet vezess az ügyféllel. Csak így tudtok egymás között bizalmas kapcsolatot kiépíteni, amely nagyon fontos, és a munkád alapját képezi. Az idősebb személyeknek általában nem jelent problémát megnyílni az idegenek felé és megosztani velük a bánataikat és az örömeiket. Rajtad múlik, hogy elfogadd ezt, és szívesen meghallgasd őket, mert talán te vagy az egyetlen olyan személy, aki mellett nem érzik magukat egyedül, akivel kapcsolatba kerülnek. Még ők is érezni szeretnék, hogy valaki odafigyel rájuk, meghallgatja őket és nem maradtak teljesen egyedül. A feladataid közé tartozik a gondolataid egyértelmű megfogalmazása és, hogy ne izgasd fel az ügyfelet, mivel érzelmileg sokkal labilisabbak, mint korábban. Megtörténhet, hogy egy rövid pillanatban pozitív érzéseket mutatnak, mint amilyen az öröm és a nevetés, majd hirtelen negatív érzéseik jönnek elő, mint a sírás, agresszivitás és a düh. Ebben a tekintetben, a beszélgetések során fontos az ügyfél intimitásának és magánéletének a tiszteletben tartása. A megfelelő kommunikációval már mindjárt az elején megtörheted a jeget és te magad is meglátod, hogy ez a helyes lépés. Hisz mi lehet több annál, mint egy jó és őszinte kapcsolat a gondozó és egy nagypapa, vagy nagymama között?

Nagy szükség van a támogatásra.
Közismert, hogy az idős emberek, gyakran a gyermekekre hasonlítanak. Ahhoz, hogy a gyermekeket motiváljuk, dicsérni, támogatni kell őket. Ugyanez érvényes az idős személyekre is, csak pont fordítva. Helyes az, ha az ügyfelet megdicsérjük bármilyen minimális sikernél, amely már az ereje és a képességei felett áll, támogatjuk őt, hogy örüljön annak, amire még képes és csodáljuk mindenért, amit az életében elért. Az a helyes, ha megtanítjuk, tisztelni saját életét, legyőzni a nosztalgiát és a magányból adódó szomorúságot, vagy segíteni neki új értékek keresésében.

Alázat, türelem, kedvesség.
Az idős ügyfelek gondozásánál ugyanolyan fontos az emberi kapcsolat az ügyfél és a gondozó között, mint a professzionális gondozói felelősség. Mint gondozó, vagy mint legjobb gondozó, köteles vagy számára szakszerű gondoskodást biztosítani és semmi esetben nem árthatsz neki, és a legfontosabb, hogy mindig érthetően tájékoztasd az ápolás vagy kezelés minden eljárásáról. Ha az ügyfél nem ért bármely instrukciót, magyarázd meg neki akár többször is, nyugodtan és türelmesen, nem ingerülten és idegesen. Tudom, hogy nem minden ügyfél barátságos és kedves, viszont elhiheted nekem, hogy idővel a makacs öregurak is megszelídülnek. Főleg ha nem támadsz rájuk azonnal, hanem ellenkezőleg mosollyal és az angolok nyugalmával fogsz velük beszélni. Ezen kívül, az idősebb ügyfelek nagyra értékelik a kedvesség bármely megnyilvánulását, egy simítás, kézfogás, vagy épp egy barátságos mosoly formájában.

 

A kommunikáció az idősebb személyekkel és a feléjük tanúsított példamutató magatartás nem mindig egyszerű, viszont nyílt és szerető szívvel, valódi őszinte gondoskodással az utolsó éveikről, valamint a munkád küldetéstudatával, nem lesz olyan ügyfél, aki ne lenne elégedett, és akivel ne értenétek meg egymást.

 

Ha az ügyfél elégedett, bizonyosan te magad is elégedett leszel. És ha te is elégedett leszel, hidd el, hogy mi az L-WORK & EPS társaságnál, nem is lehetnénk boldogabbak. Ahogy TE is jó kapcsolatot szeretnél az ügyfeleiddel, úgy MI is a lehető legjobb munkakapcsolatot szeretnénk veled. Épp ezért mi is a közeledben szeretnénk lenni, kommunikálni veled a lehető legbarátságosabb szinten, valamint mindig a támaszaid szeretnénk lenni és a rendelkezésedre állni. Mivel csak jó kommunikációval és kölcsönös elégedettséggel érhetünk el együtt nagy dolgokat.