Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

HOGYAN LEHET A MUNKAHELYI STRESSZT FELDOLGOZNI

A stressz az életünk normális velejárója. Megtapasztaljuk otthon, szinte minden foglalkozásnál, így a tiédnél is – a gondozói hivatás esetében is. Minden gondozó ki van téve különböző változásoknak, ismeretlen helyzeteknek, új környezetnek, és különös családoknak, és mindez egy állandó stressz kialakulásához vezet. A gondozók közül sokan tanácstalannak érzik magukat, és úgy gondolják, hogy a stressz a munka automatikus velejárója, ezért abba bele kell nyugodniuk, vagy rosszabb esetben meg kell szokniuk azt. Attól félnek, hogy ha megpróbálnak valamin változtatni, elveszítik munkahelyüket. De ez nem úgy van! Ezen cikkben meggyőzlek arról, hogy megvannak annak lehetőségei, hogy az ember feldolgozza a stresszt, küzdjön ellene, és sikerrel legyőzze azt.

 

A „KIÉGÉSI SZINDRÓMA: AMIKOR A MUNKA MÁR KÓROSAN A FEJEDRE NŐ“ című előző cikkben, azzal a kérdéssel foglalkoztam, hogy miért keletkezik, mik a tünetei, és hogyan lehet azt megelőzni. És pontosan ezzel a kiégési szindrómával függ össze szorosan a stressz is.

A stressz nem minden esetben egy negatív jelenség. Természetesen, bizonyos mennyiségű stressz szükséges ahhoz, hogy megfelelő módon tudjunk élni, mert a közelgő veszélyre hívja fel a figyelmünket, vagy abban segít, hogy bizonyos cél elérésére vagy egy feladat befejezésére ösztönözzön. A stressz akkor válik problémával, ha már túl sok van belőle, és ha olyan különböző intenzív terhekkel, vagy hosszan tartó nyomásnak vagyunk kitéve, amelyeket nem bírunk feldolgozni, és túltenni magunkat rajtuk. Egyre gyakrabban találkozunk feszült, ingerült, nyugtalan emberekkel, és ezért rosszabbá válnak kapcsolataink, és sérül az egészségünk. És annak ellenére, hogy a stressz a fejünkben keletkezik, az egész testünk egészségét befolyásolja.

A stressz tünetei a következőek lehetnek:

 • lelki – depresszió, harag, szorongás, fáradtság, koncentrációzavar, étvágytalanság kialakulása, stb.
 • fizikai – rossz közérzet, nyugtalanság, nehéz légzés, mellkasi nyomás, izomgörcs, stb.

 

Ha a stressz bármilyen tünetei túl sokáig tartanak, kedvezőtlenül befolyásolhatják az egészséget, növelik a magas vérnyomás kockázatát, ami pedig infarktushoz, vagy agyvérzéshez vezethet. Ezért nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy ez bennünket érint, és velünk történik. Az időhiány miatt talán nincs is időd arra, hogy ezt tudatosítsd magadban, de minél előbb rendezed magadban a problémát, annál jobb. A régi problémák nem tűnnek el, azokkal szembe kell nézni.

Ha te sem szeretnél a stressz áldozatává válni, sok mindent megtehetsz önmagad érdekében. Egyszerű, általános, de azért igen hatékony tanács segítségével segítek meghatározni a stressz jelenségét, és leírom, hogyan lehet ellene védekezni, és hogy lehet azt az esetek többségében elkerülni.

 

A STRESSZ MEGELŐZÉSE:
 1. A stressz oka.
  Elsősorban fontos megállapítani, mi okozza bennünk a stresszt. Fontos, hogy egészen a belsőnkben kutassunk, gondolkodjunk el, és kérdezzük meg önmagunktól: „Ezek valóban az én gondolataim? Érzéseim? Vagy rám vall ez a viselkedés? Én vagyok a felelős a stressz kialakulásáért, vagy valaki más, esetleg a munka okozta azt? Ideiglenes ez a stressz, rövid ideig tartó, vagy hosszú ideje áll fenn?” Már ideje befejezni az önsajnálatot és annak, hogy önmagunkat tehetetlen áldozatnak tartsuk. Soha nem késő, hogy elkezdjünk valami pozitívat alkotni. Ugyancsak hasznos dolog, ha felkészülünk egy lehetséges stresszhelyzetre, amelyről előre tudjuk, hogy be fog következni. Annak előrelátása egyértelműen megkönnyíti, hogy legyőzzük, mert ha előnyt biztosítunk a félelmeinknek és aggodalmainknak, ezek felerősödnek és végső soron ugyanolyan stressz okozói lehetnek, mint a ténylegesen bekövetkezett események.
 2. A stressz legyőzését szolgáló alkalmatlan módszerek kiiktatása.
  Sokan közülünk úgy gondolják, hogy a stressz legyőzhető olyan különböző „előre tervezett” tevékenységekkel, mint amilyen pl. a dohányzás, túlzott mértékű evés, alkohol, vagy gyógyszerek használata, túl hosszan tartó alvás, számítógép, vagy tévékészülék melletti időtöltés, a családtól, vagy barátoktól való elszakadás, stb. De VIGYÁZZ! Ezek a tevékenységek megszabadíthatnak a stressztől, de csak IDEIGLENESEN! A boldogság pillanata elmúlik, és idővel újra visszajutunk oda, ahonnan jöttünk, hacsak nem egy még rosszabb állapotban. Olyan tevékenységeket kell találni, amelyek hasznosak, és örömet okoznak hosszabb távon is.
 3. A stressz legyőzését szolgáló módszerek alkalmasabb, egészségesebb technikákkal való felváltása.
  Mindegyikünk más, különleges és eredeti egyéniség, ezért mindegyikünknek meg kell találnia a legalkalmasabb egyéni módszert a már létrejövő stressz legyőzésére.

 

A STRESSZ LEGYŐZÉSÉT SZOLGÁLÓ TECHNIKÁK:
 • Az olyan emberek társaságát, akik növelik benned a stresszt, kerüld, vagy korlátozd a velük együtt töltött idő hosszát. Ha szükségesnek tartod, szakíts meg velük véglegesen minden kapcsolatot. Ami azt a családot érinti, ahol gondozol, ne félj szólni nekik, és attól, hogy megszólítsd a felettesedet. Biztos, hogy megtesz mindent azért, hogy segítsen, mivel te is érvényesítheted a jogaidat.
 • Tanulj meg legalább néha nemet mondani. Ismerd meg a saját határaidat, és ne félj attól, hogy azokat mások tudomására is add.
 • Ha felmerül valami gond, próbáld azt átfogalmazni, vizsgáld meg más szempontból, egy másik oldalról is, találj a kedvezőtlen dologban is valami jót, gondold át, hogy az egy hónap múlva, vagy egy év múlva még mindig fontos lesz-e. Ha nem, mérsékelten cselekedj, ne szánj rá feleslegesen sok negatív energiát. Egyes dolgokon nem lehet változtatni, és nem is lehet azokra felkészülni. Ezért érvényes a régi ismert szabály: „Ami nem öl meg, az megerősít.“
 • Végezd a munkádat a lehető legjobban, de ne tökéletesen. Az úgysem lehetséges. Legyenek önmagaddal szemben reális elvárásaid. Igyekezz felvenni egy ésszerű tempót, és mindent fokozatosan végezni. Légy büszke magadra minden esetben, ha valamilyen dolgot sikerül megcsinálnod. Dicsérd meg önmagadat. Jutalmazd meg önmagadat.
 • Ha rendszeresen vagy stressznek kitéve, a testednek több pihenésre van szüksége, mint normál állapotban, ezért gondoskodj arról, hogy eleget aludj.
 • Ne hagyj ki étkezést a nap folyamán. Igyekezz egészségesebb ételeket fogyasztani, ill. törekedj a kiegyensúlyozott étkezésre sok gyümölccsel és zöldséggel.
 • Csökkentsd az alkohol és a koffein fogyasztását, ne vidd túlzásba a dohányzást, ill. szakíts a dohányzással végleg. Ezeknek az ún. élénkítőknek a hatása ideiglenes, a szorongást súlyosbítják, és paradox módon még nagyobb idegességet, stresszt, vagy pánikot idézhetnek elő.
 • Rendszeresen mozogj. A napi torna a leghatékonyabb stressz oldóként hat és nagy mértékben csökkenti a feszültséget.
 • Menj ki a helyiségből, vagy ki a friss levegőre, elég csak néhány percre, és mélyen lélegezz. Végy lassan levegőt az orroddal, minél többet, amennyit csak lehet, tartsd vissza a lélegzetedet 5 másodpercre, majd lassan lélegezz ki. Ezt ismételd annyiszor, ahányszor erre szükséged lesz, illetve addig amíg könnyebben nem érzed magad. Ezt a légzési gyakorlatot végezd akkor is, ha a migrén gyötör, ez garantáltan jót tesz.
 • Állj meg, lazítsd meg az izmaidat, csukd be a szemedet, és lassan számolj tízig. A tested, izmaid, és elméd megnyugszik.
 • Találj időt a kikapcsolódásra, szórakozásra, önmagadra. A munka mellett keress valami aktivitást, mely örömet fog okozni és feltölt. Csak semmi kifogás! A gondozói munka nehéz ugyan, de az, akit gondozol, nem igényli a napi 24 órán át tartó folyamatos jelenlétedet. Használd ki magad javára azt az időt, amíg alszik, amikor nyugodt, amikor éppen nincs rád szüksége. Menj ki a kertbe, és élvezd a természet közelségét. Nyugodtan igyál meg egy csésze teát vagy kávét, és közben olvass valami jó könyvet. Nézz vígjátékokat, hallgasd kedvenc zenédet és táncolj, meditálj. Csinálj bármit, ami örömet okoz a lelkednek. Gondolj önmagadra is, és ne hanyagold el azokat a szükségleteidet, amelyek segítenek, hogy megtisztítsd az elmédet.
 • Tartsd meg a humorodat, mert azzal minden út könnyebb.
 • Tartsd a kapcsolatot a hozzátartozóiddal. Mondd el a férjednek, gyerekeknek, barátnőidnek, hogy hogy érzed magad, mik az érzéseid, mi bánt, mi okoz örömet, mit sikerült megoldanod. A számodra fontos emberekkel való szoros kapcsolattartás garantáltan segít feloldani az elszakadásból, magányból, valamint az abból származó stresszt, hogy a munka már kórosan a fejedre nő. A stressztől megszabadulsz abban a pillanatban, amikor megérzed, hogy nem kell itt mindent egyedül megoldanod.

 

Mindezek egyszerű , de annyira hatékony tevékenységek és technikák, amelyeket az adott stressz hatása alatt nem vagyunk képesek felfogni sem. Nem reális dolog feltételezni, hogy a stressz az életünkből teljesen és végleg eltűnik. Fontos viszont, hogy levond a tanulságot, és minden egyes stresszes eseményt felfoghatjuk önkontrollként is. Fontos, hogy ezt begyakoroljuk, kialakítsunk egy saját önvédelmi rendszert, és minden stresszhelyzet után elgondolkozzunk azon, hogy mi idézte azt elő, létezett volna-e olyan módszer, amivel az elkerülhető lett  volna, mi az amit az esetből megtanultunk, és mi az amit a jövőben másként kell tennünk.