Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

HOGYAN LEHET FELDOLGOZNI A DEPRESSZIÓT A MUNKAHELYEN 2. rész

A „Hogyan lehet feldolgozni a depressziót a munkahelyen“ című cikk 1. részében azt taglaltam, hogy a depresszió is olyan betegség, mint a többi, foglalkoztam azon tényezőkről, amelyek előidézik azt, és összefoglaltam, milyen tünetei vannak a rövid ideig, és a hosszan tartó depressziónak, és választ adtam néhány fontos kérdésre. Fontosabb viszont az, hogy tudjuk, hogyan harcoljunk ellene, milyen tanácsok lehetnek segítségünkre, kivel kellene beszélned, vagy milyen kezelések állnak rendelkezésre. Mindez segít, hogy a depressziót el tudd fogadni.

 

 

Mindenkinek más dolog lenne segítségére, de 8 tippet és tanácsot adok, amelyek segíthetnek, a depresszió elleni küzdelemben.

 

 1. Ne rejtegesd, és ne hagyadkozz mindig csak önmagadra. A depresszió is csak egy betegség. Nem szégyen az rád nézve, és nem azt jelenti, hogy csődöt mondtál. Tudasd a közeli környezeteddel, mi az, ami bánt, mivel küzdesz, és hogy mi történik veled. A család, és hozzád közel állók azok, akik számára fontos vagy, akik biztosan támogatni fognak.
 2. Ha meg tudod tenni, beszélj arról barátaiddal, a hozzád közelállókkal. Nem mindig csak a család az, amely támogatni tud. Egy egyszerű beszélgetés olyasvalakivel, akiben megbízol, többet segíthet, mintha azt magadba fojtanád. Megszabadulsz a szorongástól, a magánytól, mégpedig főleg akkor, ha beszélni fogsz olyasvalakivel, aki már az ilyenen átesett.
 3. Ne kényszerítsd magad olyan tevékenységbe, amely ronthatná az állapotodat, még akkor sem, ha valami teljesen egyszerű dologról volna szó. Természetes, hogy eleinte nem fogsz bírni és nem lesz kedved felkelni az ágyból, enni, takarítani vagy dolgozni. Néhány héten belül jobban leszel, mert ezek a tünetek elsőként tűnnek el, de amíg jobban nem leszel, kérj meg valakit a háztartásban, aki szívesen segítene. Külföldön a gondozói munkában nehezebb lesz egyeztetni egy helyettes gondozóval, aki majd helyettesíthet téged. Viszont ha kapcsolatba lépsz a munkaadóddal, esetünkben a társaságunkkal, ismerteted előttük a gondodat, biztosan segítségedre lesznek, mert először neked kell rendbe jönnöd, hogy másoknak segíthess.
 4. A depresszió alatt ne hozz semmilyen elhamarkodott és súlyos döntéseket. A világképed a depresszió miatt torz, korlátozott és befolyásolt lehet. Felépülésed után döntésedet megbánhatnád, mert akkorra a világot egészen másként látod majd.
 5. Ne veszítsd el a reményt. Sok ember végigment olyan helyzeten, mint amilyenben te vagy, és kikerültek belőle. Ebben a pillanatban ezt talán nehéz elhinni, de végül te is kikerülsz belőle.
 6. Ha az orvos antidepresszánsokat ír elő, azok szedését önkényesen ne iktasd ki még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy jobban érzed magad. A depresszió hamar visszatérhet.
 7. Viszont ha tényleg megjelennek a javulás első jelei, ne rohanj rögtön a munkába és a mindennapi kötelezettségekhez. A lelkivilágod még törékeny, és nem szabad még kitenni a mindennapi stressz hatásának. Váltogasd a munkát és a pihenést, helyesen és egészségesen táplálkozz és aludj rendszeresen.
 8. Ha már egészen jól érzed magad, kezdj el sétákra járni a természetbe, az emberek közé, kezdj el emberekkel találkozni. Csinálj önmagadnak olyan dolgokat, amelyek valóban örömet okoznak, és javulásodat is elősegíthetik. Találd meg újra a biztonságot a környezettel való kapcsolatodban.

 

KLASSZIKUS KEZELÉS

A depresszió  sikeresen gyógyítható pszichés zavarok egyike, mert a betegek döntő többségén segít a kezelés. A kezelése nélkül a tünetek egész évekig is eltarthatnak, és fokozatosan az egészségi állapot teljes romlásához vezethetnek. Sok testi megbetegedést okozhat, mint amilyen a gerinc, a szív- és érrendszeri betegségek, rákos megbetegedések, stb. A depresszió egy kockázati tényező, ezért ha depresszióban szenvedsz, keresd fel kezelőorvosodat. Ez esetben is igaz, hogy minél korábban kezdi el az ember a gyógykezelést, annál korábban fog a depresszió elmúlni. Valóban igen fontos a minél korábbi gyógykezelés, a megfelelő kezelési javaslatok beállítása miatt, hogy minél előbb újra önmagaddá válhass.

A depressziónak több súlyossági foka van, ezért a kezelése is egyéni. Soha ne diagnosztizáld ezt önmagadnak! A szakorvos azért van, hogy vele konzultálj, mérlegelj minden lehetőséget, amíg mindketten nem tudtok megegyezni és eldönteni, milyen gyógymód volna számodra a legalkalmasabb.

 • Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy könnyű depresszióban szenvedsz, amely magától is rendbe fog jönni, valószínűleg azt ajánlja majd, hogy néhány hét múlva menj vissza kontrollra.
 • Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy mégis szükséged van gyógykezelésre, előírhat:
  • rövid gyógyszeres kezelést – általában antidepresszánsokat, amelyek segítenek javítani a hangulatodon, lehetővé teszik, hogy könnyebben megbirkózz a napi kötelezettségeiddel; a hatások 2-4 héten belül jelentkeznek csak
  • konzultációkat/pszichoterápiát – ez lehetőséget biztosít, hogy a problémákat kibeszélhesd, és különböző technikákkal megtanuld kezelni, és legyőzni a depressziót és a stresszt
 • Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy súlyos depresszióban szenvedsz, felajánlhat antidepresszánsokból és pszichoterápiából álló kombinált kezelést.

 

ALTERNATÍV KEZELÉS

Számos depresszióban szenvedő ember rögtön a gyógyszerekhez nyúl. Azok többsége segít, de különböző kedvezőtlen mellékhatásai lehetnek, amelyek a vesét és májat érintik. Ha te is a gyógyászat természetes módjának, a gyógynövényeknek és természeti vagy alternatív gyógykezeléseknek vagy a híve, ez a rész neked szól. Ezekkel a módszerekkel is ugyanolyan jól lehet küzdeni a depresszió ellen, mint a vegyileg előállított gyógyszerekkel.

Alternatív gyógyászat

 • Megfelelő étkezés – a változatos és kiegyensúlyozott étrend csodákat művel. Nem kell senkit emlékeztetnem arra, hogy alapvető dolog, hogy étrendünkben sok gyümölcs és zöldség szerepeljen, mert a sok vitamin, tápanyag és további hasznos anyagok a szervezetünkbe energiát juttatnak, ezáltal pozitív gondolkodást is, amely automatikusan kiszorítja a depresszív hangulatot. Szükségszerű, hogy az alkohol fogyasztását elkerüljük.
 • Mozgás és torna – a gondozói munka során nem nagyon merül fel a mozgás hiánya, és ez csak jó lehet. Az ügyféllel megtett rövid séták is hasznosak. Ez nemcsak, hogy segít megtartani a formádban, hanem a friss levegő hatására kiszellőzik a fejed, és jobban tudsz majd aludni. Ugyanígy légy aktív a hobbid területén, otthoni munkák, vagy bármilyen más olyan területen, ami segít kitisztítani a fejedet és megszabadulni a kellemetlen gondolatoktól.
 • Helioterápia (Napfénnyel történő gyógyítás) – A helioterápia a depresszió kezelése során nagyon bevált az utóbbi években. Sok ember, gyakran a gondozók is D-vitamin hiányban szenvednek, mert zárt terekben dolgoznak. A múltban az embereknek több napfényben volt részük, boldogabbak és egészségesebbek voltak. A D-vitamin alacsony szintje súlyos egészségi problémákat okozhat, ezért ezt nem szabad könnyen venni. Főleg télen csökkenhet le a szerotonin szintje, fáradtnak érezheted magad, és hajlamosabb a depresszióra. Naponta 15-20 percet kellene a napon töltenünk, hogy elérjük alapvető hatását.
 • Akupunktúra – ez a hagyományos kínai gyógyítási művészet a legújabb kutatások szerint ugyanolyan hatékony, mint a depresszió elleni gyógyszerek, és ez utóbbiak mellékhatásait is segít mérsékelni. A világ legrégebbi gyógyászati eljárásai közé tartozik, és szinte bármilyen egészségügyi probléma esetén alkalmazható. Ennek során az emberi test ún. aktív pontjaiba speciális vékony tűket szúrnak be, amelyek kapcsolatban állnak konkrét szervekkel, szövetekkel, vagy a szervezet működésével. Egyes tudósok azt állítják, hogy az agyban olyan anyagok aktiválódnak, amelyek a fájdalmat csökkentik, viszont a kínaiak szerint a belső szervek energia és egyensúly csatornáinak befolyásáról van szó.
 • Aromaterápia – az olyan illóolajok és más növényi aromaanyag-összetevők gyógyhatásait használja ki, amelyek az ember egészségének javítását szolgálják. Ezek alkalmazása a bőrbe való masszírozással, vagy inhalálással történik, az utóbbi esetben a légutakra fejti ki gyógyhatását. Javítják a hangulatot, megszüntetik a depressziós hangulatot, alkalmazása után kellemes relaxált állapotba kerülsz.

 

Antidepresszáns hatású gyógynövények:

 • Orbáncfű – a legjobb természeti antidepresszánsok egyike. Az orbáncfűből készült tea ugyanolyan hatású, mint egy antidepresszáns hatóanyagú gyógyszer, azzal a különbséggel, hogy nincsenek vegyi mellékhatásai. Nagyon jó az idegekre, segít leküzdeni a szorongást, alvászavart, depressziót, nyugtató hatású és kedvezően hat a pszichére. Az ókori rómaiak, hatását a komor lélekre használták, tehát a hangulat javítására, és ezt a tudást áthagyományozták a napjaink emberének is. A teát rendszeresen elsősorban frissen kell fogyasztani, édesítőszerek nélkül. Az orbáncfűt nem ajánlott antidepresszáns hatású gyógyszerekkel együtt alkalmazni.
 • Citromfű – olyan gyógynövény, melynek hatásáról ismert, hogy segíti az elalvást. Pont ezért alkalmas egy depressziós ember számára, mert neki sok minőségi alvásra van szüksége. A gyógynövényt régóta használják idegrendszeri zavarok kezelésére, szellemi kimerültség, szívverés, vagy erős fejfájás esetén.
 • Orvosi macskagyökér – az idegrendszerre nyugtató hatást kifejtő gyógynövény, amelyet álmatlanság esetén is alkalmaznak – segít legyőzni a krónikus alvászavarokat, hisztériás állapotot, depressziót, nyugtatja a szívverést, lazítja az izomtónust, csökkenti a fejfájást.
 • Ginzeng – a szervezetre stresszoldó hatása van, védi a szervezetet, és feloldja a negatív érzéseket. A kínai gyógyászatban már évek óta alkalmazzák, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, megszünteti a depresszió tüneteit. A ginzeng is segít javítani az alvás minőségét, amire enélkül a depressziós állapotban nincs lehetőség.

 

Figyelembe kell venni, hogy a felsorolt tanácsok csak tájékoztató jellegűek, csak tanácsként használhatók, és nem jelentenek pontos diagnózist minden ember számára. Azt csak a szakorvos állapíthatja meg.

 

Bízom benne, hogy valami téged is megihletett és ösztönzött, és látod, hogy a depresszióban szenvedő, még nem egy legyőzött ember, és mindig esélye van siker elérésére. Rajtad múlik, hogy klasszikus, vagy alternatív kezelési módszert választasz. Ne feledd el viszont, hogy a gondolkodásmód, és viselkedés átalakításával sokszor sokkal többet tehetsz, mint ahogy gondolnád.