Radi Vám pomôžeme Po - Pia: 8:00 - 17:00  | 
+421 (0) 55 676 23 97info@lwork.sk

GONDOZÁS OTTHONI KÖRNYEZETBEN

 

A szülőkről való gondoskodásnak erkölcsi elsőbbséget kell élveznie, mely a felnőtt gyermekekre hárul. Ez a sokszor hosszantartó gondoskodás nagyon időigényes, és sajátos szükségletek teljesítését követeli meg, mely nemcsak a család magánéletét, de főként annak munkáját érinti. A mai gazdasági életben nehéz ezt a két tevékenységet összeegyeztetni, épp ezért segít a cég, mely biztosítja az ügyfél otthoni gondozását.

 

Minden ember egy személyiség, aki egy adott társadalmi rendszer és szociális környezet része. Az öregség az élet természetes fejlődési szakasza és elengedhetetlen része. Az egyetlen igazság a Földön, hogy senki sem kerülheti el. A különböző betegségek mellett szociális, egészségügyi és gazdasági változásokat hoz az életünkbe, amik miatt gondozói-ápolási segítségre szorulunk majd.

 

ÖREGSÉG ÉS A FELLÉPŐ PROBLÉMÁK 

Igazi probléma akkor lesz, ha ez a szüleinket, közeli hozzátartozóinkat érinti. Az idős emberek ereje megfogyatkozik, és még a mindennapi feladatok elvégzése is gondot jelent nekik. Csak ekkor tudatosul bennünk, hogy milyen nehézségek várnak ránk, amelyekkel szembe kell néznünk, és amelyeket meg kell oldanunk. Bízom abban, hogy a legtöbb ember értékeli a család védelmező szerepét, így a gyengébb, beteg hozzátartozóról való gondoskodást is. Ám ez nem olyan egyszerű. Egyéb kötelességeken kívül a legfontosabb a pénzkeresés, mely a megélhetéshez szükséges. Ha ezt a tevékenységet kizárnánk az idős, beteg szülők gondozása miatt, nemcsak őket, de magunkat sem tudnánk eltartani. Tudjuk, hogy ez etikátlan és kegyetlen, de sajnos ilyen a valóság. Ha mi, mint család, felelősségteljesen akarunk gondoskodni közeli hozzátartozóinkról, meg kell teremtenünk ehhez a megfelelő körülményeket. Néhánnyal megbirkózunk mi magunk, a többiben a szociális szolgáltatásokat, nevezetesen a gondozási/ápolási szolgáltatásokat nyújtó cég segíthet.

 

 ÁPOLÁSI – GONDOZÁSI FELÜGYELET

Az ügyfél otthonában történő gondozás az idős ember számára nagyon fontos, mert nem szakad ki a megszokott környezetéből, így kevesebb változás, kevesebb stressz éri. A gondozó a megbeszélt időben az ügyfél otthonába megy, hogy biztosítsa számára a létfontosságú dolgokat, elvégezze azokat a tevékenységeket, amikre a beteg, idős ember már nem képes. A gondoskodás legfőbb feladata az idős ember egészségének lehetséges legjobb és leghosszabb megőrzése, hogy amíg csak lehet, önálló, minőségi életet élhessen. A szociális szolgáltatónak, vagyis a gondozónak elsősorban az ügyfél szükségleteit kell szem előtt tartania, meg kell őriznie ügyfele méltóságát, be kell tartania az összes erkölcsi normát, mint például az emberi jogok és szabadságok, erősíteni önbecsülését, segíteni a társadalmi beilleszkedését, stb.

 

A gondozás magába foglalhatja:

  • személyi higiéniában való segítséget (kéz-, arc-, fogápolás, körömnyírás, hajápolás, fürdés, zuhanyozás)
  • étkezés, ivás (ételek, italok hozatala, ételadagolás, etetés, itatás)
  • szükséges házimunka végzése (takarítás, mosás, vasalás, bevásárlás)
  • a környezettel való kapcsolattartás biztosítása (séta a természetben, kulturális események)

 

Természetesen ez a probléma nemcsak a mi családjainkat érinti, hanem az idegenekét is, elsősorban külföldön, akiknek épp olyan segítségre van szükségük Tőled, mint a hozzátartozóidnak. Az otthoni gondozói ügyfélszolgálat bevált módszer, így egyre nagyobb az érdeklődés iránta.

 

Bár ez a fajta szolgáltatás a gondozó számára nagyon megerőltető, ugyanakkor annál értékesebb és megbecsült munka.